Nieuws

Wijk van de Toekomst – woningen zonder aardgasaansluiting

Het bestuur van Huurders BIJ1 heeft kennis genomen van bijgevoegd artikel uit De Stentor.
Het artikel gaat over de plannen van de gemeente Zutphen om binnen een aantal jaren de wijken Berkelpark en Voorsteralleekwartier-Noord af te sluiten van het aardgasnet. Er wordt aangegeven dat Woonbedrijf ieder1 hieraan wil meewerken.
In de gemeente Deventer komt een nieuwe wijk Steenbrugge. Volgens verschillende media wordt ook hier overgegaan tot de bouw van woningen zonder aardgasaansluiting. Woonbedrijf ieder1 wordt genoemd als verhuurder van deze woningen.
In de overlegvergadering van juli a.s. wordt door Huurders BIJ1 aan de directie van Woonbedrijf ieder1 gevraagd om nadere toelichting en informatie.

(DeStentor.nl   Judah Bolink 26-06-2017)

“Zutphen heeft nu een Wijk van de Toekomst

Het Berkelpark en Voorsterallee-Noord gaan voorop in de duurzaamheidsambities die Zutphen heeft. De woonbuurt moet over enkele jaren zonder aardgas verder.

Als het aan de gemeente Zutphen ligt, dan worden alle huizen in het gebied Voorsterallee-Noord en het Berkelpark in de wijk Noordveen binnen enkele jaren afgesloten van het aardgasnet. De woonbuurt is aangewezen als een zogenoemde Wijk van de Toekomst.

Het Berkelpark en Voorsterallee-Noord moeten een soort proeftuin vormen voor het uiteindelijke doel: binnen enkele decennia heel Zutphen van het gas. Het is de bedoeling dat samen met bewoners van de woonbuurten wordt nagedacht over de toepassing van nieuwe, alternatieve energievoorzieningen. Na de zomervakantie worden bewoners van de woonbuurt nader geïnformeerd. Ze krijgen dan een uitnodiging om mee te denken.

Gasloos

Het project vloeit voort uit het Gelders Energie Akkoord (GEA). Elke gemeente moet tussen 2016 en 2019 een Wijk van de Toekomst aanwijzen en voor 2023 wijkplannen hebben voor elke wijk waarin staat hoe die gasloos verder kan. De rijksoverheid heeft eerder bepaald dat alle energievoorziening in 2050 volledig duurzaam en dus zonder aardgas moet zijn. Want aardgas is een fossiele brandstof en zorgt voor klimaatverandering.

Zutphen heeft gekozen voor het Berkelpark en Voorsterallee-Noord als Wijk van de Toekomst omdat het hier liggende gasnet van Liander al is afgeschreven. Bovendien zijn volgens wethouder Coby Pennings al veel bewoners van de koopwoningen in Voorsterallee-Noord al bezig met het verduurzamen van hun woning.

In het Berkelpark, waar vooral flats met huurwoningen staan, is dat minder. ,,Parallel aan het zoeken naar alternatieve energievoorzieningen willen we ook inzetten op verdere verduurzaming van de huurwoningen. Woonbedrijf Ieder1 wil hier ook aan meewerken.”

Wijkverwarmingssysteem

Het Berkelpark en Voorsterallee is niet de eerste woonbuurt die wordt afgesloten van het gas. Begin deze eeuw werd de Hanzestad uitgebreid met De Teuge, een nieuwbouwproject in De Hoven. De woningen waren aangesloten op een collectieve wijkverwarmingssysteem. Door tal van redenen bleek dit systeem niet te werken, waarna de meeste woningen zijn overgestapt op aardgas.”