Nieuws, Tips

Tips voor U als huurder om gas te besparen (1)

Wat kunt U zelf doen?

Het demissionaire kabinet gaat huishoudens via het verlagen van de energiebelasting compenseren voor de stijgende gasprijs. Maar ook met die compensatie van rond de vierhonderd euro per huishouden kan uw energierekening volgend jaar hoger uitvallen. Veel hangt ook af van uw energiecontract.

Maar hoeveel gas u verbruikt en dus hoeveel u elke maand moet betalen, heft u voor een groot deel zelf in de hand. Daarom hebben we allerlei tips voor een zo laag mogelijk gasverbruik op een rij gezet, die U weinig of geen geld kosten.

De tips zijn onder meer samengesteld op basis van informatie van adviesorganisatie Milieu Centraal en Energiebank Rotterdam, een stichting die mensen met een laag inkomen helpt energiekosten omlaag te brengen.

 • De meest voor de hand liggende tip: zet de kamertemperatuur op je thermostaat zo laag mogelijk. Staat die op 21 graden? Probeer een paar dagen 20,5. Daaraan gewend? Ga steeds een halve graad lager, tot het oncomfortabel wordt.
 • Verwarm uw huis niet te lang. Overdag niemand thuis? Zet de verwarming op 15 graden, net zoals ’s nachts. Heeft U een thermostaat die je per kwartier kan instellen? Probeer dan steeds een kwartiertje korter te verwarmen. Gaat U rond 23.00 uur slapen? Verwarm dan tot 22.00 uur en kijk of het comfortabel is tot bedtijd. Probeer dan 21.45 uur, 21.30, enzovoort. Hoe beter geïsoleerd uw huis is, hoe langer het comfortabel blijft.
 • Investeer in een thermostaat waarin U een programma (per dag) kunt instellen.
 • Heeft U kamers die U weinig gebruikt? Draai de radiatorknop daar bijna dicht, op de vorstvrij-stand. Dan verwarmt U niet voor niks. Heeft U thermostaatknoppen op iedere radiator, zet daarop dan de temperatuur lager. Gebruikt U uw slaapkamer alleen om te slapen? Verwarm die dan ook niet. Gebruik een extra deken, elektrische deken of kruik als ’t extra koud is.
 • Houd deuren van kamers dicht, zodat er geen warmte ‘ontsnapt’ van verwarmde naar onverwarmde kamers. Kleine deurdrangertjes helpen om een deur (bijna) dicht te houden. Kleine kinderen en huisdieren kunnen dan nog makkelijk in en uitlopen en de warmte blijft in de kamer.
 • Verdiep U in de mogelijkheden van uw cv-ketel. Bij veel cv-ketels kan de temperatuur van het water dat door de radiatoren gaat worden ingesteld. Vaak staat dit standaard erg hoog afgesteld, op 80 graden. Maar hoe beter geïsoleerd het huis is, hoe lager u dit kan zetten. Probeer 70 graden, 60 graden, enzovoorts. In goed geïsoleerde huizen kan 35 graden al genoeg zijn.
 • Werkt U (of één van de gezinsleden) veel thuis, maar bent U ook welkom op kantoor? Dan kunt u op kantoor gaan werken, zodat je je huis niet hoeft te verwarmen.
 • Check de waterdruk van uw cv. Vul water bij als dat nodig is en ontlucht radiatoren.
 • Niet helemaal gratis, maar het kan wel veel besparing opleveren: koop radiatorfolie voor op de muur achter een radiator. Die folie kaatst warmte terug, waardoor u minder warmte ‘verspilt’. Folie kan je ook met magneetjes op de achterkant van de radiator aanbrengen. Een paar vierkante meter koopt u voor ongeveer een tientje.
 • Maak kieren in uw huis dicht met schuimband of tochtstrips, denk ook aan de brievenbus. Maar sluit nooit alles potdicht af, ventileren hoort de hele dag door te gaan, vaak via mechanische afzuiging en roostertjes. Hou die zoveel mogelijk open. Het klinkt tegenstrijdig dat U deuren en ramen dicht moet houden maar wel moet ventileren, toch is minder CO2 en meer verse zuurstof in huis essentieel.
 • Nog een tip die wat kost: koop radiatorventilatoren. Die bevestigt U onder radiatoren. Ze blazen warme lucht omhoog, zodat je kamer sneller opwarmt. Radiatorventilatoren zijn er vanaf 50 euro.
 • Werkt U thuis op een open zolder, kijk dan of je die toch kan afsluiten met een gordijn of deur.
 • Gebruik een app om via uw slimme meter inzicht te krijgen in uw energieverbruik. En pas daarop uw gedrag of instellingen aan als dat kan.
 • We douchen gemiddeld vijf keer per week negen minuten lang. Douche minder en korter en zet het water minder warm, zolang het comfortabel is.
 • Ook de maximale temperatuur van warm water uit de kraan en douche kunt U vaak instellen op uw cv-ketel. Ook die staat meestal op 80 graden maar kan omlaag. Let op, verlaag het nooit tot onder de 60 graden! Dan kan de legionellabacterie overleven en die wilt U niet in het kraanwater hebben.
 • Een cv-ketel heeft vaak een comfortstand en een ecostand. De comfortstand geeft sneller warm water. De ecostand verbruikt minder gas, vooral als U niet zo vaak warm water gebruikt. U moet dan wel langer wachten tot het kraanwater warm wordt, een paar seconden tot een halve minuut. U verbruikt dan dus wel meer water.
 • Niet gratis, maar ook niet duur: koop een waterbesparende douchekop. Die gebruikt minder water en dus hoeft er minder water verwarmd te worden. Dus U bespaart zowel water als energie.

Het overgrote deel van je gasverbruik gaat naar verwarming en warm water, zeggen Milieu Centraal en de Energiebank. Dus je kookgedrag aanpassen levert maar weinig winst op. Maar gaat u echt voor zo min mogelijk gas, dan kunt U nog het volgende doen:

 • Kook water in een elektrische waterkoker in plaats van een fluitketel of pan, deze is efficiënter en brengt zo ook minder vocht in huis.
 • Gebruik niet meer kookvocht voor een gerecht dan nodig.
 • Gebruik een gaspit die past bij de grootte van de pan en gebruik deksels op pannen.
 • U kunt ook nog met het kiezen van uw gerechten rekening houden met gasgebruik: korter bakken betekent minder gas verbruiken. Dus bijvoorbeeld geen suddervlees uren op het gas, maar een stukje vis dat 2 minuten per kant nodig heeft. Maar pas op: bak niet te kort, kip moet je bijvoorbeeld echt goed door en door bakken vanwege het risico op een salmonellabesmetting.

[1] Bron: Nos.nl

Terug naar lijst

Related Posts