Nieuws, Tips

Ventileren is belangrijk juist tijdens het stookseizoen!

Tijdens het stookseizoen is de lucht in woningen vaak erg ongezond doordat mensen onvoldoende ventileren. Daarom ontwikkelden Aedes (de brancheorganisatie voor woningcorporaties) en de Woonbond (belangbehartiger voor huurders) extra informatie over goed ventileren en het tegengaan van vocht en schimmel in huis.
Extra informatie over goed ventileren en het voorkomen van vocht in huis is hard nodig. Zodra het buiten kouder wordt, sluiten mensen deuren en ramen om warmte binnen te houden, zeker gezien de hoge energiekosten. Dat is logisch, maar veel mensen weten niet dat je wel moet ventileren. Als je alle ramen en deuren sluit, en geen klepraampjes of roosters open laat, ontstaat binnen een uur ongezonde lucht in huis. Ongezonde lucht kan allerlei klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid.
In de nieuwste huizen is de ventilatie automatisch geregeld door een geavanceerd ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit meet. Maar in de meeste woningen moeten de bewoners het zelf doen door de raampjes en roosters open te houden en het ventilatiesysteem hoger of lager te zetten.
Tijdens het stookseizoen nemen ook vocht- en schimmelproblemen in huizen toe. In huis wordt veel vocht geproduceerd. Vooral koken, douchen en de was in huis drogen zorgen voor veel vocht. Als dat vocht niet weg kan, ontstaat schimmel. Schimmel is erg ongezond en kan ernstige (long)ziekten, zoals astma veroorzaken.

Vanaf deze week is er eenvoudige uitleg over gezonde lucht in huis beschikbaar in vijf talen op Steffie.nl., dit een website die ingewikkelde informatie begrijpelijk overbrengt. Niet alleen met geschreven tekst, maar ook door gesproken woord en beelden te gebruiken.